Tennis spelregels

Tennis is een sport die wordt gespeeld tussen twee spelers (enkelspel) of tussen twee paren (dubbelspel). Het doel is om punten te scoren door de bal over het net te slaan en ervoor te zorgen dat de tegenstander(s) de bal niet correct terugslaan. Het spel begint met een service, waarbij de server de bal over het net naar de andere kant van de baan slaat. De ontvanger moet proberen de bal terug te slaan voordat deze twee keer de grond raakt.

Punten worden toegekend op basis van waar de bal landt. Als de bal binnen de lijnen landt, scoort de speler punten. De puntentelling begint met 15, gevolgd door 30 en dan 40. Als een speler twee opeenvolgende punten scoort, wint hij het spel. Als beide spelers elk drie punten hebben, staat het gelijk op 40-40, wat bekend staat als “deuce”. Vanaf deuce moet een speler twee opeenvolgende punten scoren om het spel te winnen.

Tijdens het serveren moet de speler de bal in het diagonale servicevak aan de overkant van het net plaatsen. De serveerder heeft twee kansen (eerste en tweede service) om de bal correct in het vak te serveren. Als beide services fout zijn, gaat het punt naar de ontvanger.

Een tenniswedstrijd kan uit één set of meerdere sets bestaan, afhankelijk van het type wedstrijd. Een set wordt gewonnen door de eerste speler die zes games wint, met een marge van minimaal twee games. Als de set eindigt in een gelijke stand van 6-6, wordt vaak een tiebreak gespeeld om de set te beslissen.

Een tenniswedstrijd kan ook uit meerdere sets bestaan, waarbij de speler of het team dat het eerst een vooraf bepaald aantal sets wint, de wedstrijd wint. De regels variëren voor enkelspel en dubbelspel, maar de basisprincipes van het scoren en de baanafmetingen blijven hetzelfde.

Dit zijn slechts enkele fundamentele tennis spelregels, en er zijn meer regels die de nuances van het spel behandelen, zoals letregels, fouten, en specifieke regels voor service en volley. Het begrijpen van deze regels is essentieel om tennis op een competitief niveau te spelen en te genieten van deze boeiende sport.


Shop nu 4 Donnay artikelen voor €25! De korting wordt automatisch berekend in je winkelmandje. Je kunt verschillende modellen en kleuren met elkaar combineren.

Leuke tennistermen